Plesser

Adj vért, segíts magadnak is!

2017. november 20. - Boros Imre

Számos fesztivál helyszínén lehet találkozni úgynevezett véradó-kamionokkal. Azonban nem csak ilyenkor fontos a jótékonykodás, akár a közérzetünk miatt is érdemes lehet évente 2-3-szor is eljárni. Pezsdít, boldoggá tesz és a tűtől való irtózás leküzdésében is segít.

veradas1.jpg

Mielőtt belekezdenénk, lássuk, hogy milyen feltételeknek kell megfelelned a 
Magyar Vöröskereszt honlapján található információk szerint:

-elsősorban légy egészséges
-legyen nálad a lakcímkártyád,személyi igazolványod és TAJ-kártyád
- légy 18-65 év közötti
-legalább 50 kg-ot nyomj
-tetoválás vagy piercing lehet, de 6 hónapnál régebbinek kell lennie

 

Valamint az, hogy miként is zajlik le:

-Besétálsz, majd a felvételi ablaknál megadod a szükséges információkat magadról
-Kapsz egy lapot, melyen különféle egészségedet firtató kérdés van(pl.: volt-e valamilyen műtéted, szedsz-e gyógyszert stb.)
-Közben megiszol kb. fél liter vizet, esetleg egy pohár kávét is
-Megeszed a kis csokit, amit kaptál

Míg ezeket lerendezed, általában sorra is kerülsz a vizsgálatra, ahol át kell esned egy vérnyomásmérésen, majd megállapítják a vércsoportod, meghallgatják a tüdőd, szíved, megtapogatják a nyirokcsomóidat. Ez körülbelül 10 percet vesz igénybe, aztán mehetsz is ki a váróba, ahonnan majd megint szólítanak, de immáron a véradó terembe.

 veradas.jpg

Maga az ,,akció”

Ha eddig sikeresen eljutottál, akkor a terembe sétálva előfordulhat, hogy elkezdesz félni. Ez csak természetes, eleinte én is tartottam a szuritól. Jó tudni, hogy akár az utolsó pillanatban is visszaléphetsz, ha elerősödik rajtad a pánik.

Viszont ha bátor vagy, akkor beülsz a székbe, majd azzal szembesülsz, hogy kezdesz megnyugodni azt látva, hogy a többiek milyen nyugodtak azzal az ,,izével” a karjukban. Sőt, már-már várod, hogy te is benne legyél a folyamatban.

Végül odalép hozzád az orvos, és elkezdi az előkészületeket: beállítja a széked, felteszi a karszorítót, majd beszúrja a tűt. Ez kellemetlen lehet, de hamar elmúlik. Aztán elkezdik levenni az első három fiolát ellenőrzés végett, majd jön az, amiért elmentél: körülbelül fél óra alatt le is veszik mind a 450 millilitert.

Itt idéznék egy olyan hölgyet, aki évek óta jár véradásra, akivel a váróteremben beszélgettem egyszer:

Igazából semmi különös nincs benne. Azalatt a fél óra alatt sokat tudsz agyalni a világ dolgain, és egyre inkább úgy érzed, hogy  valami hasznosat/jót is teszel közben, valóságos messiásnak érzed magad.

Ez a beszélgetés még az első alkalmaim egyikével volt, amikor is, megkérdeztem, hogy fél-e a tűtől. Én irtóztam, de a válasza meghozta a bátorságom, és nem is volt olyan rémes. Azóta persze volt egy jópár alkalmam, és sikerült is leküzdenem a félelmem, immáron nézni is bírom, mikor megszúrnak. Egy mellékes hozadéka a rendszeres véradásnak, hogy a sorodra várakozva rengeteg segítő szándékú emberrel is beszélgethetsz, új ismerősöket, barátokat szerezhetsz, és ki tudja, egyszer még a hasznodra is válhat egy-egy jó kapcsolat.

De nem csak ezek miatt érdemes eljárni! Mivel minden egyes adakozás előtt átesel egy szűrővizsgálaton, így ingyenesen képet kaphatsz az aktuális egészségi állapotodról, és ha ne adj’ Isten valami nem stimmelne, akkor értesítenek. Ez tök jó, nemde? Segítesz másoknak, jó közérzeted lesz utána, új ismerősöket szerezhetsz, és még meg is bizonyosodhatsz róla, hogy nincs semmi bajod. Csak nyerni tudsz vele.

Remélem, hogy már ez is elég motiváló sokaknak, de van itt még két dolog!
Az egyik az, hogy az orvosok körberajonganak minden egyes donort, így bárki sztárnak érezheti magát. Ez így is van: csendes, de annál elismerésreméltóbb sztár mindenki, aki önkéntesen bemegy, és adakozik.
A másik: egy véradás után, ha kérsz igazolást, elmehetsz vérplazma-donornak is, ahol nem szimplán csak segítesz, de költségtérítésben is részesülsz. Amely alapösszeget (3500 Ft) a különféle bónuszok tovább gyarapíthatnak, és ezt szabad belátásod szerint költheted magadra, vagy adományozhatod el.

 

Remélem, hogy meghoztam a kedved, és elmész vért adni, ugyanis naponta 1800 új donor kellene, hogy a vérkészlet stabil legyen. Bővebb információt találhatsz a véradás.hu-n.

A bejegyzés trackback címe:

http://fejlodes.blog.hu/api/trackback/id/tr1913312617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

igazi hős 2017.11.21. 09:51:17

"Én irtóztam, de a válasza meghozta a bátorságom, és nem is volt olyan rémes. Azóta persze volt egy jópár alkalmam, és sikerült is leküzdenem a félelmem, immáron nézni is bírom, mikor megszúrnak." Szerencsés vagy. Nemrég voltam a Karolinán a 38. véradásomon, de még mindig ugyanúgy félek a tűtől. Ha már megszúrtak, akkor oké, a vér látványával sincs bajom, de nézni ahogy megdöfnek, az rémes.

IamTwo 2017.12.06. 06:35:33

A véradással némi extra szabira is szert lehet tenni (legalábbis ott, ahol ezért nem esz meg a főnök)

Boros Imre · http://fejlodes.blog.hu/ 2017.12.07. 20:49:17

@IamTwo: Ezt nem is tudtam :)

Habár a legtöbb helyen megesz a főnök, úgy érzem :)